Reklama
 
Blog | Kateřina Halamová

Sejdeme se na Klinice?

Povede se na Žižkově prosadit fungování kulturního a sociálního centra v bývalé klinice?

V průběhu tohoto pracovního týdne jsem zažila veliké nadšení, ale i zklamání jdoucí ihned po sobě.

Nadšení pramenilo z toho, že jsem se dozvěděla o otevření sociálně-kulturního centra Klinika na pražském Žižkově. Ještě větší radost jsme měla, když jsem zjistila, že se vlastně jedná o squatting objektu dlouhodobě neobydleného a městská část Praha 3 se k celé věci staví velmi otevřeně. O co se přesně mělo jednat, se můžete více dozvědět zde:http://451.cz/klinika/.

Reklama

Píšu bohužel „mělo jednat“ v minulém čase, protože následovalo zklamání. Přestože měl projekt velikou podporu veřejnosti i vybraných politiků, jeho nynější vlastník ÚZSVM jakékoliv možnosti využití objektu ze strany iniciativy Klinika odmítl. Prostě to prý není podle zákonů, o využití nemovitosti totiž není stále rozhodnuto. A proto se ptám, kde je zakopán pes? Má snad stát lepší a finančně výhodnější nabídky na využití objektu? Kanceláře? Luxusní byty? A v jakém časovém horizontu by asi k nějakému praktickému využití mělo dojít? 2 roky, 5 nebo snad 10 let? A nemohl by v prostoru zatím fungovat velmi nadějný a v Česku téměř ojedinělý neziskový projekt? Nebo se snad stát/úřad/policie bojí toho, že jsou lidé občansky aktivní? Bojí se projevů opravdové demokracie? Vlastníkem nemovitosti je přece stát a stát jsou lidé, nebo to celé špatně chápu? Je tedy v pravém smyslu slova opravdu trestný čin to, že se neobydlený objekt patřící státu obydlí občany, příslušníky státu?

Bude to velká škoda, když k plánovanému projektu nedojde. Nebude to líto jen mně, jako člověku, který si tam chtěl vypít kávu, poslechnout přednášku, přivést dceru na workshop, popřípadě i přispět nějakými zkušenostmi. Bude to škoda i kvůli tomu, že se Praha mohla zařadit mezi jiné evropské metropole, ve kterých takovéto squaty a sociální centra velmi dobře fungují. Celý příspěvek ale zakončím optimisticky. Velmi pozitivní je vůbec fakt, že v České republice existují lidé, kteří tyto typy projektů vymýšlejí a nebojí se konat. Možná se to nakonec povede prosadit, možná v tomto objektu, možná jinde. Důležité je vyjádřit svou podporu, protože není živoucí člověk víc než instituce? Nejsou lidé víc než úřad?