Reklama
 
Blog | Kateřina Halamová

Jak to bylo s krtečkem v Číně?

Jelikož jsem díky své malé dceři už přes tři roky s Krtečkem v téměř stálém kontaktu, který je více než intimní. Vídá mě ráno bez makeupu i večer v pyžamu a dokonce mě jednou zahlédl i ve spodním prádle (ovšem jen přes matné sklo pokojových dveří). Nemůžu se tedy nevyjádřit k jeho návštěvě Číny, kterou před nedávnem absolvoval spolu s českým prezidentem Milošem Zemanem a uvést vše na pravou míru.  

Celá věc se udála následovně. Panu prezidentovi se do Číny vlastně ani moc nechtělo, pak ale obdržel prosebný e-mail od Krtečka. Kdo sleduje Krtečkovu kariéru, moc dobře ví, že Krtek byl svého času hvězdou, než se opět vrátil přesycen popularitou do své hromádky mezi zvířátka na zelený palouk. Avšak zájem o něho nepominul, vrchol zažíval během zlaté éry, kdy se všechny jeho příběhy daly shlédnout on-line na youtube. Prodej plyšáků a jiných hraček s jeho námětem ale poslední dobou poklesl. Stále zde totiž přetrvává již poněkud zkostnatělá představa, že by se české hračky měly vyrábět v České republice. A tak produkce kdejakých Šmoulů, Medvídků Pú nebo poníků Pony, vyrobená mnohem levněji a ve větším nákladu v Číně, drtí prodej hraček s Krtečkem i Krtečka doslova. Chudák Krteček, na koho se tedy měl obrátit?

A pak jako blesk z čistých nebes či prd z prázdných modrých kalhotek, chcete-li, se k němu donesla zpráva o plánované prezidentově návštěvě. Poslal mu mail a věřil v prezidentovu empatii. Ta ho nezklamala. Pan Miloš Zeman jen kvůli Krtečkovi na návštěvu nakonec kývnul a jal se jeho zájmy hájit více než statečně. Dokonce si ho dovolil bez písemného pozvání čínského prezidenta propašovat na oficiální setkání s ním přenášené světovými médii. No co vám budu povídat, málem z toho byl poprask. Skutečný záměr se ale panu prezidentovi chytře podařilo zakrýt odvážnými frázemi, které natolik čínského prezidenta obměkčily, že pak už bez svědectví kamer i bez řečí podepsal s Krtečkem exkluzivní smlouvu na výhradní výrobu všech jeho hraček na dobu neurčitou. Krteček si počínal jako zdatný obchodník a u čínského investora si vydupal slevu prostřednictvím znovuobnovení jedné dětské továrny. Díky těmto nepředvídatelným okolnostem pak donutil pana prezidenta použít soukromé letadlo, aby se mohl obratem vrátit do České republiky, posbírat všechny své kamarády z lesa, odvézt zpátky do Číny a zapojit je také do obchodu, čímž snížit výdaje. To vše muselo proběhnout co nejrychleji, vždyť Vánoce jsou za dveřmi a každý správný obchodník z nich musí co nejvíce vytěžit.

Plody Krtečkovi a Zemanovi kooperace už jsou k vidění v obchodech s hračkami. Cena plyšového Krtečka i dalších hraček s jeho námětem rapidně klesla (I když některé exempláře mají trošku šikmé oči a na některých místech se dokonce objevili Krtečci se žlutým čumáčkem.). Nevadí, Krtečkova pokladna bohatne a tím i pokladna České republiky. Musím jen dodat, z celého srdce za sebe doufám, že pan prezident při příštím předáváním státních vyznamenání bude na Krtečkův přínos myslet a jeho snahu po zásluze ocení.

Reklama

 

(Tímto se Krtečkovi omlouvám, snad má také smysl pro humor!)